«Reactivate Greece by the Greeks…»

Nτοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας του Fred Plassmann

Ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Φρεντ Πλάσμαν αναζητεί προτάσεις για καινοτόμα πρότζεκτ, τα οποία στοχεύουν σε περισσότερη κοινωνική ισότητα μέσω της εναλλακτικής κοινωνικής οικονομίας! Ο βερολινέζος σκηνοθέτης ταξιδεύει αυτή την περίοδο ανά την Ελλάδα, δίνοντας μορφή στο ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας «Reactivate Greece by the Greeks» (Οι Έλληνες επανενεργοποιούν την Ελλάδα…). Θα επιχειρήσει, λοιπόν, να χαρτογραφήσει τις τρέχουσες αλλαγές και προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας. Αναμένουμε τις προτάσεις και τις συμβουλές σας στο diablog.eu, τις οποίες θα προωθήσουμε με μεγάλη χαρά στον σκηνοθέτη!


rethink2017 Researching for people and projects in Patras
Film and Music by Jaromir Schmidt


Η πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Κρήτη, όπου θα απασχολούμουν ως ασκούμενος στο καινούργιο τότε αρχιτεκτονικό γραφείο της Τζένης Μαυράκη στο Ηράκλειο, ήταν το 1994. Από την εποχή εκείνη, λοιπόν, με συνδέει μια βαθιά φιλία με την αρχιτέκτονα, ενώ μέσα στα χρόνια δημιουργήθηκαν ακόμα περισσότερες φιλίες με τους ανθρώπους του νησιού.

Η οικονομική κρίση έπληξε και την Κρήτη το 2010. Τα νέα που άρχισα τότε να λαμβάνω από την οικογένεια της Τζένης, τους φίλους και γνωστούς της ήταν δραματικά. Το 2013 επισκέφτηκα και πάλι την Κρήτη και ξεκίνησα να παίρνω συνεντεύξεις από την Τζένη και διάφορους φίλους και γνωστούς. Είχαν δημιουργήσει μια παρέα, μια ομάδα ανθρώπων που επικοινωνούσαν μεταξύ τους και στήριζαν ο ένας τον άλλον στην καθημερινότητα, η οποία δυσκόλευε ολοένα και περισσότερο. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους συζητούσαν πολιτικά θέματα και πιθανές διεξόδους από την κρίση. Πάρα πολλοί άνθρωποι αντιμετώπιζαν πραγματικά προβλήματα επιβίωσης και ο κρατικός μηχανισμός είχε σχεδόν καταρρεύσει λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι Σύριοι πρόσφυγες κατέφθαναν στο νησί. Διάφορες ομάδες ανθρώπων συνασπίζονταν και αναλάμβαναν πρωτοβουλίες για την ίδρυση κοινωνικών δομών και δικτύων, ώστε να καλύψουν σε κάποιο βαθμό το κενό που υπήρχε στην κρατική μέριμνα. Επίσης, εντάθηκε η ευαισθητοποίηση και η δράση σε εθελοντικό επίπεδο, π.χ. στον τομέα της δωρεάν ιατρικής περίθαλψης ή των υπηρεσιών συμβουλευτικής.

Η παρέα της Τζένης με τα δραστήρια μέλη της αποτέλεσε ένα νέο βήμα προς περισσότερη κοινωνική ισότητα˙ τόσο πολύ με γοήτευσε αυτή τους η διάθεση, που μου γεννήθηκε η ιδέα για ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, με σκοπό βέβαια και την ανατροπή της στρεβλής εικόνας που μεταδίδουν τα γερμανικά Μ.Μ.Ε. για τη χώρα.

Από το 2013 επισκέφτομαι την Κρήτη μία φορά τον χρόνο και παίρνω συνεντεύξεις από τα μέλη της ίδιας παρέας, αλλά και από άλλους ανθρώπους από το ευρύτερο περιβάλλον, ενώ το 2016 προστέθηκε και η Αθήνα στο πρότζεκτ.

Έτσι, μέσα στην τελευταία πενταετία έχει μαζευτεί υλικό για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία μέσα από συνεντεύξεις και τεκμήρια από βραδιές αναλύσεων και συζητήσεων, αλλά και από εκδηλώσεις˙ πρόκειται, θα λέγαμε, για ένα χρονικό των πολιτικών και κοινωνικών μεταβολών που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία. Στις συνεντεύξεις που συγκεντρώθηκαν αυτά τα πέντε χρόνια καταγράφεται η απόγνωση, αλλά και η ελπίδα και η ευφορία που είχαν γεννηθεί τις παραμονές των εκλογών του 2014, η χαρά για το αποτέλεσμα των εκλογών, η απογοήτευση μετά το δημοψήφισμα, η παραίτηση. Οι αντικρουόμενες γνώμες των ανθρώπων που συζητούν μπροστά στον φακό μαρτυρούν τις αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα στην ίδια την ελληνική κοινωνία.

Γι ‘αυτό το καλοκαίρι 2017 Είμαι σχεδιάζει μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Στόχος μου είναι κοινωνικά ομάδων εργασίας και των συνεταιρισμών. Θέλω ο κόσμος να ξέρει τα σχέδια και τις ιδέες τους, να εντοπίσει ένα κίνημα που ένιωσα κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Κρήτη – ένα κίνημα στον ελληνικό πληθυσμό, που θέτουν ως βιώσιμη εναλλακτική λύση στις υπάρχουσες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καταστροφικών για το περιβάλλον τρέχουσα ζωή μας και οικονομία θα μπορούσε να αποδειχθεί.

Από το καλοκαίρι το ταξίδι μου σε όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει συνεντεύξεις, να εξετάσει τις θετικές και αρνητικές τάσεις, εγγράφων και αξιολόγηση. Στόχος μου είναι να δημιουργηθεί ένα νέο χάρτη των μέσων ενημέρωσης «Επανενεργοποίηση Ελλάδα από την Ελληνική … Ένα παράδειγμα μιας βιώσιμης κοινωνικής οικονομίας».


Κείμενο και φωτό: Fred Plessmann. Μετάφραση: Μαριάννα Τσάτσου. Ιστοσελίδα: www.urbanfilmlab.org. Παρακολουθείστε το ταξίδι του Φρεντ Πλάσμαν μέσω του Instagram

Μέτοικος

Μέτοικος

Από το Νότο του ήλιου, στο Νότο του Βορά….
Σκέψεις….καθημερινότητα…η ζωή ….

Σχολιάστε την ανάρτηση..

share on: