Διευκρινίζοντας ότι δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να παρεξηγηθούν αρκετοί εκλεκτοί φίλοι, οφείλω να επισημάνω ότι η άποψη που είδα να διακινείται τις δυο τελευταίες ημέρες στο Διαδίκτυο (ότι επειδή τα δύο τέρματα της γαλλικής επικράτησης επί της Γερμανίας τα σημείωσε ποδοσφαιριστής για τον οποίο υποστηρίζεται ότι έχει αλσατική καταγωγή, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι και πάλι οι Γερμανοί νίκησαν) είναι και εσφαλμένη και επικίνδυνη.

Είναι εσφαλμένη για τρεις λόγους.

Πρώτον, κανείς δεν διερωτήθηκε για το πώς ακριβώς προσδιορίζουν την ταυτότητά τους οι ίδιοι οι Αλσατοί και αν αυτή ταυτίζεται ή συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με τη γερμανική. Φυσικά, η απάντηση είναι πέραν πάσης αμφιβολίας αρνητική. Αρκεί η πλέον στοιχειώδης γνώση της Ιστορίας της Αλσατίας (και ειδικά των περιόδων κατά τις οποίες οι Αλσατοί βρέθηκαν υπό την κυριαρχία του Β΄ ή του Γ΄ Ράιχ) για να διαλυθεί η παρανόηση αυτή με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Δεύτερον, η αλσατική καταγωγή του Αντουάν Γκρι(ε)ζμάν είναι απλώς πιθανολογούμενη, λόγω επωνύμου, και όχι αποδεδειγμένη. Ουδέποτε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής ή ο πατέρας του έχουν κάνει λόγο για αλσατική καταγωγή. Και οι δύο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Μακόν της Βουργουνδίας. Βέβαια, είμαστε λίγο “άτυχοι”, διότι ο ποδοσφαιριστής δεν προέρχεται από κάποια μεσοαστική οικογένεια με λόγια ενδιαφέροντα, ώστε ο πατέρας του να μας επιδείκνυε τίποτε γενεαλογικά δέντρα. Ο άνθρωπος είναι απλός δημοτικός υπάλληλος και μάλιστα στις τεχνικές υπηρεσίες συντήρησης, αναμένει δε να συνταξιοδοτηθεί μετά από ένα χρόνο. Θεωρητικά, η οικογένεια θα μπορούσε να έχει μετοικήσει από την Αλσατία στη Βουργουνδία μετά το 1870. Ακόμη κι αν ίσχυε κάτι τέτοιο, αναρωτιέται κάποιος τι σημασία θα είχε και κατά πόσο θα μπορούσε να καθορίσει μια “αλσατική” ταυτότητα του ποδοσφαιριστή. Το μόνο βέβαιο και διαπιστωμένο είναι ότι ο Γκριεζμάν (όπως ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρέπει να προφέρεται το επώνυμό του) έχει κατά το 1/4 πορτογαλική καταγωγή, μια και ο παππούς του, από τη μεριά της μητέρας του είναι Πορτογάλος.

Τρίτον, η ίδια η άποψη ότι η καταγωγή ενός ποδοσφαιριστή μπορεί να καθορίζει τα αθλητικά χαρακτηριστικά και τις ικανότητές του ενέχει σοβαρή πλάνη. Εάν κάποτε μπορούσαμε να μιλήσουμε για εθνικές σχολές ποδοσφαίρου, όχι βέβαια με όρους γονιδίων, αλλά με την έννοια ότι η ποδοσφαιρική προσωπικότητα μπορεί να διαμορφωθεί από τις συνθήκες στις οποίες οι αθλητές μεγάλωσαν και έμαθαν το ποδόσφαιρο, η αντίληψη αυτή πλέον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ποδόσφαιρο δρόμου και αλάνας δεν υπάρχει πια ή μάλλον δεν σχετίζεται καθόλου με το σύγχρονο επαγγελματικό. Οι ποδοσφαιριστές που παρακολουθούμε σήμερα είναι προϊόντα ακαδημιών, οι οποίες εφαρμόζουν παρόμοιο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης και λειτουργούν με τις ίδιες συνθήκες, ανεξαρτήτως της έδρας τους. Ο ποδοσφαιριστής έχει ζήσει σε ένα σχεδόν πανομοιότυπο μικρόκοσμο, ασχέτως αν μεγάλωσε στο Ρίο, στο Μπουένος Άιρες, τη Βαρκελώνη, το Τορίνο, τη Ρώμη ή το Ντόρτμουντ. Κι αυτό φαίνεται.

Το να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το σύγχρονο ποδόσφαιρο με όρους εθνοτικής καταγωγής ή μάλλον ξεκάθαρα (και ξεδιάντροπα) φυλετικούς είναι άκρως επικίνδυνο, γιατί όλοι ξέρουμε σε τι είδους ιδεολογίες καταλήγει κάτι τέτοιο. Είναι επίσης οξύμωρο σε μια εποχή που οι περισσότερες εθνικές δυτικοευρωπαϊκών κρατών αποτελούνται κατά μεγάλο ποσοστό από μετανάστες ή παιδιά μεταναστών.

Αν, τέλος, υπάρχει κάποιος που νομιμοποιείται να διεκδικήσει τον Αντουάν Γκριεζμάν από τη Γαλλία, αυτό είναι το ισπανικό σύστημα ποδοσφαιρικών ακαδημιών. Ο ποδοσφαιριστής βρέθηκε από τα 14 του στο Σαν Σεμπαστιάν κι έχει πραγματοποιήσει το σύνολο της σταδιοδρομίας του σε ισπανικούς συλλόγους.

Πέτρος Παπακαλός

Διαχειριστής

Διαχειριστής

Διαχειριστής του art-io

share on: