Περικλής Κοροβέσης

Η τηλεοπτική συνάντηση του Περικλή Κοροβέση με τον Άρη Σκιαδόπουλο, το 2005, στην εκπομπή «Δρόμοι».

Ο Περικλής Κοροβέσης θυμάται τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του και στιγμές που σημάδεψαν την πορεία του. Η αφήγηση του ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια στην Κεφαλονιά, όπου γεννήθηκε. Θυμάται τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου, ενώ αναφέρεται και στους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς το 1953. Στην εφηβεία του γοητεύεται από την κλασική λογοτεχνία, η οποία του ανοίγει έναν ευρύτερο κόσμο. «Όλο αυτό τον κόσμο που μου άνοιξε η λογοτεχνία ήθελα κατά κάποιο τρόπο να τον φέρω στην πραγματικότητα», τονίζει. Παραδέχεται ότι ήταν αιρετικός και πίστευε ότι η αλλαγή του κόσμου μπορεί να έρθει μέσα από την τέχνη. Έτσι, παρόλο που μπαίνει στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή, γοητεύεται από το θέατρο και γράφεται στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο «Θέατρο της Νέας Ιωνίας».

Στη συνέχεια μιλά για τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. «Δεν φοβήθηκα, ντράπηκα. Αισθάνθηκα να ξεφτιλίζομαι και ήταν ένας αγώνας για τη χαμένη μου αξιοπρέπεια», λέει χαρακτηριστικά. Θυμάται τη σύλληψη του, τα βασανιστήρια που υπέστη, αλλά και την αποφυλάκιση του με την αμνηστία του Παπαδόπουλου. Μέσω της Αμαλίας Φλέμινγκ, έρχεται σε επαφή με ένα δημοσιογράφο της εφημερίδας SUN, στον οποίο παραχωρεί συνέντευξη για τα βασανιστήρια στην Ελλάδα, η οποία αφού δημοσιεύεται μεταδίδεται και από το BBC στα ελληνικά. Έτσι αρχίζουν και πάλι να τον αναζητούν κι αναγκάζεται να βγει στην παρανομία. Διαφεύγει μέσω Τουρκίας στο εξωτερικό και στη συνέχεια καταθέτει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αποκαλύπτοντας το απάνθρωπο πρόσωπο της δικτατορίας. Αναφέρεται φυσικά και στο βιβλίο του «Ανθρωποφύλακες», το οποίο κυκλοφόρησε το 1969 στα γαλλικά, μεταφράστηκε σε οκτώ ευρωπαϊκές γλώσσες, όπως και στα τουρκικά, κάνοντας γνωστή την πρακτική βασανισμών που ακολουθούσε το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Τέλος, ο Περικλής Κοροβέσης αναφέρεται στη μεταπολίτευση, στις χώρες που έζησε επίσης, όπως η Σουηδία, η Αγγλία, η Γαλλία και στις εμπειρίες που αποκόμισε από αυτές, όπως και από τα ταξίδια του στον κόσμο, αλλά και στην ανάγκη του να εκφραστεί μέσα από το γράψιμο. Η εκπομπή κλείνει κάνοντας έναν μικρό απολογισμό ζωής.

Αρχισυνταξία-δημοσιογραφική επιμέλεια: Ηρώ Τριγώνη
Σκηνοθεσία: Νίκος Αλπαντάκης
Έτος παραγωγής: 2005

Ηρώ Μαύρου | www.ert.gr

|> Διαχείριση

Γενική Διαχείριση του Ιστότοπου ART-io.eu

Δείτε Επίσης

Ο Πατσούρας του Δημοσίου

Ο Μιχάλης Πατσούρας είναι φωτογράφος με έδρα την Αθήνα. Πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την φωτογραφία, …

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!