Ο Πατσούρας του Δημοσίου

Ο Μιχάλης Πατσούρας είναι φωτογράφος με έδρα την Αθήνα. Πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την φωτογραφία, για διάστημα 10 ετών, εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος στο παλαιό υπουργείο Εμπορίου, στην Κάνιγγος, ενώ παράλληλα σπούδασε φωτογραφία στις σχολές Focus (Φωτογραφία & Video Art) και στην Ελληνική Leica Academy.

Από αυτή την θητεία του στο Ελληνικό Δημόσιο ο Μιχάλης Πατσούρας, ως ερασιτέχνης φωτογράφος τότε, αποκόμισε αρκετές (γύρω στις 150) φωτογραφικές στιγμές που αποθανατίζουν την Ελλάδα μιας άλλης εποχής: Τεκμήρια από την Ελλάδα μιας άλλης εποχής.

Εντυπωσιασμένος από τη φωτογραφία ντοκουμέντου που διδασκόταν στη σχολή προσπάθησε να καταγράψει τη δική του πραγματικότητα. Οι φωτογραφίες του εκτείνονται χρονικά από το 1993 έως το 2000.

Σύμφωνα με την περιγραφή των βιωμάτων του στην Ξένια Γεωργιάδου και την Καθημερινή:

Υπάλληλοι αποκαμωμένοι από την πλήξη

«Κατέβαινα στο γκαράζ του υπουργείου και είδα την πόρτα μιας αποθήκης μισάνοιχτη. Ο κύριος Πέτρος, ένας κλητήρας, είχε ανέβει στο ποδήλατο και έκανε γυμναστική. Σήκωσα τη μηχανή και τον φωτογράφισα», θυμάται ο Μιχάλης Πατσούρας. Δημόσιος υπάλληλος και ο ίδιος για μια δεκαετία στο παλαιό υπουργείο Εμπορίου στην Κάνιγγος, ήρθε στην Αθήνα από το Διδυμότειχο –όπου έμενε η οικογένειά του, εκείνη την περίοδο– για να σπουδάσει φωτογραφία. Ένας θείος που ήταν τότε «στα μέσα και στα έξω» τον τοποθέτησε στο υπουργείο, στη θέση του τεχνικού μηχανημάτων.

«Δεν ήμουν ποτέ στο γραφείο μου, γύριζα σε όλους τους ορόφους, επισκευάζοντας μικρά και μεγαλύτερα μηχανήματα, γραφομηχανές, φωτοαντιγραφικά. Πολλές φορές περνούσα ώρες μαζί με κάποιους συναδέλφους μέχρι να ολοκληρώσω τη δουλειά μου. Κάποιοι γνώριζαν ότι τους «έκλεινα» μέσα στο κάδρο μου, υπήρχαν, βέβαια, και εκείνοι που δεν με πρόσεχαν. Απορροφημένοι στη δουλειά τους ή στις συζητήσεις τους, μου έδιναν “θέμα”. Δεν φωτογράφιζα όμως συστηματικά, μπορεί να περνούσαν και δύο μήνες πριν από την επόμενη λήψη».

Η σχετική έκθεση παρουσιάζεται, έως τις 19/11, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της PhotoBiennale. Συνδιοργάνωση με το Photometria International Photography Festival.

Από το 2000 που παραιτήθηκε από το δημόσιο ο Μιχάλης Πατσούρας αφοσιώθηκε επαγγελματικά στη φωτογραφία. Το 2001 προσλήφθηκε ως επικεφαλής φωτογράφος στα περιοδικά μεγάλου εκδοτικού ομίλου. Το 2005 άρχισε να συνεργάζεται με διαφημιστικά γραφεία. Ενώ παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια ασχολείται και με το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Από το 2009 εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος δουλεύοντας κυρίως μακροχρόνια ανθρωποκεντρικά project εστιάζοντας σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Ο τρόπος που του αρέσει να φωτογραφίζει είναι ο βιωματικός. Aπό το 2017 ως 2021 εργάστηκε ως καθηγητής φωτογραφίας για την Ελληνική Leica Academy.

Είναι μέλος της Ε.Φ.Ε (Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος) και του ΦΟΙΒΟΥ (συλλογικός οργανισμός προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα).

|> Διαχείριση

Γενική Διαχείριση του Ιστότοπου ART-io.eu

Δείτε Επίσης

Πτήση ΟΑ 411

Πτήση ΟΑ 411 της 9ης Αυγούστου 1978

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!