Η Σχέση Ηθοποιού και Σκηνοθέτη

Ο σκηνοθέτης είναι ο θεατής, ο παρατηρητής και ο ηθοποιός είναι το αντικείμενο της παρατήρησης.

Ο ηθοποιός είναι εκτεθειμένος και ευάλωτος. Χρειάζεται να παραδοθεί σε συνθήκες, συναισθήματα, παρορμήσεις, χωρίς να γνωρίζει από πριν εάν θα έχουν αποτέλεσμα. Χρειάζεται να αφεθεί, να βουτήξει, να τολμήσει, να αφιερωθεί, να παραδοθεί στο ρόλο, να ζει με αλήθεια την κάθε στιγμή μέσα σε έναν κόσμο φανταστικό. Η επιτυχία του εξαρτάται από την ικανότητα και την προθυμία του να επιτρέψει στον σκηνοθέτη να τον παρατηρήσει, χωρίς να παρατηρεί ο ίδιος τον εαυτό του. Αν παρατηρεί τον εαυτό του, η σχέση σκηνοθέτη-ηθοποιού, παρατηρητή-παρατηρούμενου, καταρρέει και η μαγεία χάνεται.

Κύριο μέλημα του σκηνοθέτη είναι να αφηγηθεί μια ιστορία με τέτοιο τρόπο ώστε η δράση να είναι ταυτόχρονα απροσδόκητη και αναπόφευκτη, να διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή, να εμπλέκει τον ηθοποιό σε τέτοιο βαθμό ώστε οι πράξεις του και οι σχέσεις του με τους υπόλοιπους χαρακτήρες να δημιουργούν και να φωτίζουν τη δράση και τα γεγονότα. Μόλις επιλέξει τον ηθοποιό του χρειάζεται να εγκαταλείψει τις ιδέες που είχε προαποφασίσει στο μυαλό του και να δουλέψει μαζί του. Να αποφύγει να του «φορέσει» κάτι ξένο και να τον ωθήσει να γεννήσει κάτι καινούργιο.

Σκηνοθέτης και ηθοποιός πρέπει να σέβονται ο ένας το δημιουργικό πεδίο του άλλου.

Ηθοποιός και σκηνοθέτης είναι η θέση και η αντίθεση. Ο καθένας τους καταθέτει τη δική του αντίληψη πάνω στο κείμενο και τη δική του ανεξάρτητη φαντασία. Αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο και προσφέρουν ο ένας στον άλλο τα πάντα. Κι έτσι προκύπτει κάτι καινούριο, ιδέες για τους χαρακτήρες που μπορεί να είναι καλύτερες από αυτές που είχε σκεφτεί ο καθένας από μόνος του. Μπορούν να δουλέψουν μαζί στην πρόβα, ή ο καθένας μοναχός του και να εκπλήξουν ο ένας τον άλλο.

Η συνεργασία του ηθοποιού με το σκηνοθέτη, σε ένα υψηλό επίπεδο δημιουργικότητας που αγγίζει την ποίηση και ο ένας μεταδίδει στον άλλο ιδέες και εικόνες, είναι εθιστική.

Ράνια Νικολούλη

Διαχείριση

Διαχείριση του Δικτύου > ART-io.eu

Ars longa, vita brevis

Ὁ βίος βραχὺς, ἡ δὲ τέχνη μακρὴ, ὁ δὲ καιρὸς ὀξὺς, ἡ δὲ πεῖρα σφαλερὴ, ἡ δὲ κρίσις χαλεπή. Δεῖ δὲ οὐ μόνον ἑαυτὸν παρέχειν τὰ δέοντα ποιoῦντα, ἀλλὰ καὶ τὸν νοσέοντα, καὶ τοὺς παρεόντας, καὶ τὰ ἔξωθεν.
Ιπποκράτης (Το πρώτο παράγγελμα από τους «Αφορισμούς»)

Ιστορικό

Δημοφιλή | 24-48 ώρες

‪Η ζωή μας μια φορά μας δίνεται‬
αρχική σελίδα
Της κοντής ψωλής...
Το όπιο του λαού
Περικλής Κοροβέσης
Ένας ελεύθερος άνθρωπος
Σ.Α.Σ.Α. να ανατινάξουμε την ακρόπολη!
‪Ο Τρελός‬
Πολυσυντροφικότητα
Έτσι γαμεί η Λεωφόρος..

Τυχαία

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!
Αρέσει σε %d bloggers: