Η Σχέση Ηθοποιού και Σκηνοθέτη

Ο ηθοποιός είναι εκτεθειμένος και ευάλωτος. Χρειάζεται να παραδοθεί σε συνθήκες, συναισθήματα, παρορμήσεις, χωρίς να γνωρίζει από πριν εάν θα έχουν αποτέλεσμα. Χρειάζεται να αφεθεί, να βουτήξει, να τολμήσει, να αφιερωθεί, να παραδοθεί στο ρόλο, να ζει με αλήθεια την κάθε στιγμή μέσα σε έναν κόσμο φανταστικό. Η επιτυχία του εξαρτάται από την ικανότητα και την προθυμία του να επιτρέψει στον σκηνοθέτη να τον παρατηρήσει, χωρίς να παρατηρεί ο ίδιος τον εαυτό του. Αν παρατηρεί τον εαυτό του, η σχέση σκηνοθέτη-ηθοποιού, παρατηρητή-παρατηρούμενου, καταρρέει και η μαγεία χάνεται.

Κύριο μέλημα του σκηνοθέτη είναι να αφηγηθεί μια ιστορία με τέτοιο τρόπο ώστε η δράση να είναι ταυτόχρονα απροσδόκητη και αναπόφευκτη, να διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή, να εμπλέκει τον ηθοποιό σε τέτοιο βαθμό ώστε οι πράξεις του και οι σχέσεις του με τους υπόλοιπους χαρακτήρες να δημιουργούν και να φωτίζουν τη δράση και τα γεγονότα. Μόλις επιλέξει τον ηθοποιό του χρειάζεται να εγκαταλείψει τις ιδέες που είχε προαποφασίσει στο μυαλό του και να δουλέψει μαζί του. Να αποφύγει να του «φορέσει» κάτι ξένο και να τον ωθήσει να γεννήσει κάτι καινούργιο.

Σκηνοθέτης και ηθοποιός πρέπει να σέβονται ο ένας το δημιουργικό πεδίο του άλλου.

Ηθοποιός και σκηνοθέτης είναι η θέση και η αντίθεση. Ο καθένας τους καταθέτει τη δική του αντίληψη πάνω στο κείμενο και τη δική του ανεξάρτητη φαντασία. Αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο και προσφέρουν ο ένας στον άλλο τα πάντα. Κι έτσι προκύπτει κάτι καινούριο, ιδέες για τους χαρακτήρες που μπορεί να είναι καλύτερες από αυτές που είχε σκεφτεί ο καθένας από μόνος του. Μπορούν να δουλέψουν μαζί στην πρόβα, ή ο καθένας μοναχός του και να εκπλήξουν ο ένας τον άλλο.

Η συνεργασία του ηθοποιού με το σκηνοθέτη, σε ένα υψηλό επίπεδο δημιουργικότητας που αγγίζει την ποίηση και ο ένας μεταδίδει στον άλλο ιδέες και εικόνες, είναι εθιστική.

Ράνια Νικολούλη

|> Διαχείριση

Γενική Διαχείριση του Ιστότοπου ART-io.eu

Δείτε Επίσης

Πολύ απογοητευμένος…

“Poor Things”: Η νίκη του Λάνθιμου – Η απεργία της Έμα Στόουν

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!