>>>

Κώστας Κονδύλης

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Κώστας Κονδύλης (Costas Kondylis) έφυγε από την ζωή την Παρασκευή 17 Αυγούστου.

«Σχεδίασε τα περισσότερα υψηλά κτίρια από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία της Νέας Υόρκης», έγραψε η Kathryn Brenzel του εξειδικευμένου στο real estate της ΝΥ therealdeal.com (TRD) αναφερόμενη στον θάνατο του Κώστα Κονδύλη, ο οποίος δήλωνε περήφανος για την ελληνική του καταγωγή.

Περήφανος για την ελληνική του καταγωγή

Costas Kondylis (Credit: Studio Scrivo for The Real Deal)

Είχε μιλήσει στον «Ε.Κ.» σχετικά μετά από ομιλία που έκανε προσκεκλημένος των Νέων Επαγγελματιών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στο Μανχάταν.

«Αισθάνομαι πάρα πολύ υπερήφανος που κατάγομαι από την Ελλάδα και με συγκινεί πάρα πολύ, όταν με πλησιάζουν Έλληνες και μπορώ κάτι να κάνω γι’ αυτούς. Με ενθουσιάζει πάντα όταν βρίσκομαι κοντά σε Έλληνες. Η Ελλάδα είναι πάντα στην ψυχή μου και οφείλω πολλά στον ελληνικό πολιτισμό», είχε πει.

Σε ερώτηση επίσης ποια συμβουλή θα έδινε στους νέους της Ομογένειας για να επιτύχουν στη ζωή τους, απάντησε: «Να έχουν όνειρα και να βρουν τις δυνατότητες και το ταλέντο που έχουν μέσα τους. Να δουν, πού είναι η δύναμη μέσα τους και να την εκμεταλλευθούν για να προχωρήσουν και να επιτύχουν».

Είχε παραδεχτεί ότι πολλές φορές τον βοήθησαν οι διάφορες συγκυρίες. Ο ίδιος είχε από μικρός ταλέντο στο σχέδιο και ήταν η μητέρα του εκείνη η οποία τον κατεύθυνε προς την αρχιτεκτονική.

Σε άλλη ερώτηση, εάν είχε επηρεαστεί στα έργα του, από την ελληνική τέχνη, είχε αναφερθεί στην αρχιτεκτονική των ελληνικών νησιών και ιδιαίτερα των Κυκλάδων. Είχε τονίσει, ότι η αρχιτεκτονική αυτή, με το συνδυασμό του λευκού με το μπλε, είναι στοιχείο της έμπνευσής του το οποίο δεν το αντιγράφει, αλλά το έχει στο μυαλό του, προσπαθεί δε την αίσθηση με το φως που έχει η Ελλάδα, να τη φέρνει στα κτίριά του.

Αστειευόμενος μάλιστα με το όνομά του αποκάλυψε ότι δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το όνομα Κωνσταντίνος, «γιατί έχει πολλή μεγαλοπρέπεια».

Η συνεργασία με τον Τραμπ

Η δουλειά του στην 36th Street, συμπεριλαμβανομένου του Manhattan Place στο 630 First Avenue, που χτίστηκε το 1984, τράβηξαν την προσοχή του νυν προέδρου των Η.Π.Α. Η συνεργασία και η σχέση που ανέπτυξε με τον Donald Trump μεταμόρφωσαν την καριέρα του προς το εποικοδομητικότερο.

Σύμφωνα με τη «New York Post», ήταν ένας από τους πρώτους ουρανοξύστες με διαμερίσματα στο Μανχάταν και ένα από τα πρώτα κτίρια που επικεντρωνόταν στο σχεδιασμό ως σημείο πολυτελείας. Ο αρχιτέκτονας δήλωσε στο TRD, σε σχετικό ντοκιμαντέρ τότε, πως η συνάντησή του με τον Donald Trump «άλλαξε την πορεία της ζωής μου για πάντα».

«Είχε σπουδαία αίσθηση του σχεδίου και μου άρεσε» ανέφερε από την πλευρά του ο Donald Trump στο TRD το 2012. «Ήταν ένας νέος άντρας. Πήγα επάνω στο γραφείο, τον είδα και άρχισα να του δίνω δουλειά», πρόσθεσε.

Η συνεργασία τους εντυπωσιακά αύξησε την αναγνωρισιμότητα του Κώστα Κονδύλη στην πόλη, ενώ δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις. Όπως στα τέλη του ’90 όταν ο προτεινόμενος να έχει 90 ορόφους Trump World Tower προκάλεσε την αντίδραση κοινοτικών ομάδων και του ΟΗΕ που δεν ήθελε το κτίριο να ξεπερνά το ύψος των κεντρικών του γραφείων εκεί κοντά.

Ο Κώστας Κονδύλης επίσης σχεδίασε το Trump International Hotel and Tower και αρκετά κτίρια στο Trump Place.

Κατά την διάρκεια των 50 και πλέον ετών σταδιοδρομίας στην πόλη της Νέας Υόρκης σχεδίασε πάνω από 86 κτίρια μεταξύ των οποίων τα: Trump World Tower, Silverstein Properties’ Silver Towers, Moinian Group’s the Atelier και J.D. Carlisle Development’s One Morton Square. Σε άλλες περιοχές σχεδίασε το W Hotel and Residences στο South Beach.

 

|> Λουκρητία

Είμαι Γάτα... «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια.»

Δείτε Επίσης

Το «Ζάρι»… της Σαπφούς Παπαντωνοπούλου

Το «Ζάρι» ως κοινωνικοπολιτικό αντι-αποικιακό σχόλιο | της Σαπφούς Παπαντωνοπούλου

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!