Άλλη τέτοια ομάδα δεν θα ξαναβγεί

Ο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ‘70 είναι μία από τις καλύτερες ομάδες που εμφανίστηκαν ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στα μέσα της δεκαετίας, η Εθνική Ελλάδας έπαιξε παιχνίδια με εννιά παίκτες της παρέας του Κούδα στην ενδεκάδα της. Και όμως, αυτή η ομάδα κατέκτησε μόνο ένα Πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα. Κάποιες χρονιές έβγαλε η ίδια τα μάτια της και κάποιες άλλες υπονομεύτηκε από αυτό που στη Θεσσαλονίκη ονομάζουν «κατεστημένο της Αθήνας».

1969: Στα αξιοσημείωτα: η παρουσία περίπου 8.000 φίλων του Ολυμπιακού (!) στις κερκίδες της Τούμπας. Σύμφωνα δε με την «Αθλητική Ηχώ» «Οι Ολυμπιακοί οπαδοί «καίνε» την Θεσσαλονίκη, πρωτοφανείς αι εκδηλώσεις των μετά τον αγώνα εις την πλατείαν Ελευθερίας».

Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ έγινε πραγματικά μεγάλη ομάδα εκείνη τη δεκαετία, χάρη στο όραμα και στις προσπάθειες του προέδρου Γιώργου Παντελάκη, ενός ανθρώπου που, όπως έλεγε, δεν έκανε οικογένεια για χάρη του ΠΑΟΚ. Ήταν ο παράγοντας που έφερε τον Κούδα πίσω στη Θεσσαλονίκη (μετά τη φυγή του στον Πειραιά) και όργωσε τη Βόρεια Ελλάδα για να φέρει τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Τούμπα. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τον ΠΑΟΚ, όταν μία συμπαιγνία παραγόντων και της τοπικής αθλητικής εφημερίδας, έστρεψε τους οργανωμένους οπαδούς εναντίον του. Νωρίτερα, η ομάδα του ΠΑΟΚ λεηλατήθηκε μεταγραφικά από τις ισχυρότερες ομάδες του Κέντρου: Γούναρης, Ασλανίδης, Τερζανίδης, Αναστασιάδης δοκίμασαν την τύχη τους στην Αθήνα.

Γήπεδο Τούμπας, 18 Απριλίου 1973. Ο Ανθιμος Καψής του Παναθηναϊκού αδυνατεί να σταματήσει την επέλαση του Γιώργου Κούδα. (Μία από τις πιο εμβληματικές εικόνες στην ιστορία του ελληνικού αθλητικού φωτορεπορτάζ | Μιχάλης Παππούς)

Ήμουν παιδάκι όταν έβλεπα τον φωτορεπόρτερ Μιχάλη Παππού, δίπλα στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, με τη μηχανή «οπλισμένη» για να αποθανατίσει τις στιγμές αυτής της ομάδας. Ήταν η εποχή που στα γκολ οι φωτογράφοι πατούσαν το χορτάρι για να πιάσουν καλή λήψη. Ο Παππούς, μία ιστορική, πλέον, μορφή για τη δημοσιογραφία της Θεσσαλονίκης, υπηρέτησε σχεδόν για μισό αιώνα το ρεπορτάζ.

Τώρα, με μία πολύτιμη συλλεκτική έκδοση, ανατρέχει φωτογραφικά στη μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ‘70. Ο Κούλης Αποστολίδης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ ανέλαβε την επιμέλεια της έκδοσης. Ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας συντόνισε την έρευνα και συμπεριέλαβε συνεντεύξεις και κείμενα συγκεντρώνοντας όλες τις «ψηφίδες» του μωσαϊκού που ονομάζεται ΠΑΟΚ. Γνωστοί λογοτέχνες, δημοσιογράφοι, ειδικοί της φωτογραφίας, άνθρωποι του ποδοσφαίρου αλλά και ποδοσφαιριστές, συμμετέχουν στην έκδοση, καταθέτοντας τις αναμνήσεις τους.

Είναι μία πραγματικά σπουδαία έκδοση που θα συγκινήσει όσους έζησαν αυτήν την ομάδα και θα γοητεύσει όσους τη γνώρισαν μέσα από τις αφηγήσεις και τους θρύλους που γέννησε ο ΠΑΟΚ του ‘70. Διότι, όπως λέει και ο ύμνος του ΠΑΟΚ, «σε όλη την Ελλάδα, άλλη τέτοια ομάδα δεν θα ξαναβγεί». Και είναι αλήθεια.

Κώστας Γιαννακίδης | Πηγή: Protagon.gr

Ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Sport-Retro.gr!

Η ζωή και η καριέρα του θρυλικού Γιώργου Κούδα

1969: Ο Γιώργος Κούδας κάτω αριστερά στην ελληνική Dream Team

|> Λουκρητία

Είμαι Γάτα... «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια.»

Δείτε Επίσης

Πολύ απογοητευμένος…

“Poor Things”: Η νίκη του Λάνθιμου – Η απεργία της Έμα Στόουν

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!