Ηλέκτρα

Η Ηλέκτρα είναι μία από τις γνωστότερες παραγωγές της Φίνος Φιλμ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Γυρίστηκε το 1962 και βασίστηκε στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την ίδια χρονιά, ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ των Καννών.

Συνολικά κέρδισε περισσότερες από 24 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Οι κριτικές της ταινίας υπήρξαν ενθουσιώδεις και με θετικά σχόλια αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο έργο του Κακογιάννη οι New York Times, που θεωρούν την Ηλέκτρα «εκθαμβωτική εκμετάλλευση του κινηματογραφικού μέσου που μετουσιώνει το χρυσάφι της προφορικής ποίησης σε μια άλλη μορφή τέχνης». Για τη Le Monde το συνολικό έργο «ήταν ένα εκπληκτικό κατόρθωμα, μια ταινία συγκλονιστική, που βγάζει από τον καθένα μας ό,τι καλύτερο έχει μέσα του».

Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν δουλειά του Σπύρου Βασιλείου.

Πηγή: el.wikipedia

ΒΡΑΒΕΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Προσαρμογής Ήχου
Βραβείο Διεθνούς Ενώσεως Νέων
Θεσσαλονίκη 1962: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου
Ένωση Ελλήνων Κριτικών: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ & Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Α’ Ανδρικού, Καλύτερης Μουσικής
Βραβεία στα Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (1962), του Ακαπούλκο (1962), του Βερολίνου (1963)
Υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερης Ξένης Ταινίας (1962)
Εκτός από την Υποψηφιότητα για Όσκαρ, πήρε συνολικά 25 Διεθνείς Διακρίσεις

Ο Φίνος δεν έκανε μόνο εμπορικό κινηματογράφο. Στήριζε με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του και πιο εναλλακτικούς σκηνοθέτες, όπως τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Νίκο Κούνδουρο και πολλούς άλλους.

Κάπως έτσι, μπήκε συμπαραγωγός το 1962 και στην ταινία «Ηλέκτρα» του Μ. Κακογιάννη. Μια ταινία που γύρισε όλον τον κόσμο και σάρωσε τα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, αναδεικνύοντας την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Μια ταινία που ο μεγάλος Ιονέσκο θεώρησε την ωραιότερη ταινία που έχει δει ποτέ σε δημοσίευμά του στην «Le Figaro», ενώ το Φεστιβάλ Καννών θέσπισε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς για να την τιμήσει.

Στο Φεστιβάλ των Καννών του 1963, η ταινία κέρδισε το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς αρχαίου δράματος, ενώ ο Φίνος βραβεύτηκε για την ηχητική επένδυση της ταινίας.

Στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, η ταινία τιμάται με το “Δίπλωμα Αξίας”.

Στο Φεστιβάλ του Βερολίνου κατακτά το βραβείο “Αργυράς Δάφνης”.

Στο Φεστιβάλ Ακαπούλκο 1962 κατακτά ειδικό βραβείο” για την ευγένεια του θεάματος που προσφέρει και τον εξαίρετο σκηνοθετικό χειρισμό”.

Κατέκτησε επίσης το Βέλγικο Βραβείο Femina 1963, καθώς και το Βραβείο Κινηματογραφικού Τύπου και της Κριτικής της Αμβέρσας το 1964.

Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κερδίζει τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και μουσικής. Η Ειρήνη Παππά κατακτά το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου, η Αλέκα Κατσέλη το βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου και ο Νότης Περγιάλης το βραβείο Β’ Ανδρικού ρόλου.

Η ταινία «Ηλέκτρα» έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα σαν σήμερα, στις 29 Σεπτεμβρίου 1962.

#finosfilm #electra #cacoyannis #1962

|> Διαχείριση

Γενική Διαχείριση του Ιστότοπου ART-io.eu

Δείτε Επίσης

Ο Πατσούρας του Δημοσίου

Ο Μιχάλης Πατσούρας είναι φωτογράφος με έδρα την Αθήνα. Πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την φωτογραφία, …

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!