Ψάχνω δύο γυναίκες για σοβαρή σχέση!

Το αστείο που υπονοείται σε αυτήν τη φράση είναι η υποτιθέμενη αντίθεση ανάμεσα στον αριθμό των συντρόφων και στη σοβαρότητα μιας σχέσης. Με δύο γυναίκες δεν μπορείς να κάνεις σοβαρή σχέση. Το περισσότερο που μπορείς να κάνεις με δύο γυναίκες είναι ένα τρίο. Παρότι η σοβαρότητα και γενικά οι σοβαροί άνθρωποι μου προκαλούν χασμουρητά (εκτός κι αν μιλάμε για τη σοβαρότητα που έχουν τα παιδιά όταν παίζουν) θα χρησιμοποιώ για τις ανάγκες αυτού του άρθρου τον όρο “σοβαρή σχέση” με τη συμβατική του σημασία. Η ιδέα ότι η σχέση είναι σοβαρή μόνο αν εμπλέκονται δύο άτομα είναι απλά παράλογη. Είναι όμως τόσο διαδεδομένη που θεωρείται αυτονόητη. Αυτό έχει ως συνέπεια η μονογαμία να θεωρείται η πιο φυσική και πιο σοβαρή μορφή σχέσης που από μια ηλικία και μετά θα οδηγήσει στο γάμο και τη δημιουργία οικογένειας. Τα πολυσυντροφικά άτομα αντιμετωπίζονται έτσι συχνά ως ασόβαρα, επιπόλαια άτομα που δεν ενδιαφέρονται να δεθούν σοβαρά με κάποιον και προτιμούν να κάνουν ευκαιριακό σεξ δεξιά και αριστερά. Έτσι θα ακούσεις συχνά ατάκες του τύπου: “έχουμε ανοικτή σχέση μέχρι να προκύψει κάτι σοβαρό”, “είχαμε ανοικτή σχέση μέχρι που προέκυψαν συναισθήματα”, κλπ.

Παιδάκια σας έχω νέα: Η σοβαρότητα μιας σχέσης ΔΕΝ είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον αριθμό των εμπλεκόμενων σε αυτή ατόμων. Ναι υπάρχουν άτομα σε ανοικτές σχέσεις που είναι πολύ πιο σοβαρές από τη μεγάλη πλειοψηφία των μονογαμικών σχέσεων και των γάμων γύρω μας. Ναι υπάρχουν άτομα σε πολυσυντροφικές σχέσεις που μεγαλώνουν παιδιά. Ναι υπάρχουν ακόμα και επιστημονικές μελέτες (για όποιους/ες τις χρειάζονται) που επιβεβαιώνουν ότι οι συναινετικά μη μονογαμικές σχέσεις είναι εξίσου και περισσότερο ικανοποιητικές και ψυχικά ωφέλιμες για τους ενήλικες που εμπλέκονται σε αυτές αλλά και για τα παιδιά τους σε σχέση με τις μονογαμικές. Και όχι τα πολυσυντροφικά άτομα δεν είμαστε η καβάτζα σας μέχρι να βρείτε κάτι σοβαρό, μέχρι να ερωτευτείτε, μέχρι να παντρευτείτε, μέχρι να κάνετε παιδιά, κλπ, κλπ.

Και για να αντιστρέψω λίγο προβοκατόρικα αυτό το discourse θα πω ότι, καθαρά προσωπικά μιλώντας, δεν μπορώ να δω πραγματικά σοβαρά μια μονογαμική σχέση. Ναι θα μπορούσα ίσως αν νιώσω έντονα συναισθήματα και έλξη για ένα άτομο να μείνω μαζί του για κάποιους μήνες χωρίς να βλέπω άλλα άτομα. Αφού όμως περάσει η ενέργεια της νέας σχέσης και ο αρχικός ενθουσιασμός, το να μπαίνει σαν προαπαιτούμενο ότι για να μείνουμε μαζί δε θα πρέπει να ερωτευθούμε άλλα άτομα, δε θα πρέπει να αγαπήσουμε άλλα άτομα, δε θα πρέπει καν να κάνουμε σεξ με άλλα άτομα για όλη την υπόλοιπη ζωή μας οδηγεί αυτή τη σχέση είτε στο χωρισμό είτε στα ψέματα, το κρυφό σεξ και τους κρυφούς δεσμούς. Και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά από την εμπειρία. Οπότε για εμένα αν μια σχέση είναι πραγματικά σοβαρή και με προοπτική να κρατήσει στο χρόνο χρειάζεται να συνδυάζει την αγάπη με την ελευθερία.

Σε μια ανοικτή σχέση η ζήλια δεν είναι ένδειξη ενδιαφέροντος αλλά αφορμή για επικοινωνία και δουλειά με τον εαυτό και τους συντρόφους σου, το σεξ ή ο ερωτικός δεσμός με άλλα άτομα δεν είναι ένδειξη ότι “κάτι δεν πάει καλά μεταξύ μας” αλλά μια αφορμή να χαρούμε με τη χαρά των συντρόφων μας και να βαθύνουμε τη συναισθηματική μας εγγύτητα. Ο ανταγωνισμός για την κατάκτηση του πιθανού συντρόφου αντικαθίσταται με την αλληλεγγύη και το σεβασμό μεταξύ των συντρόφων μας και των συντρόφων που σχετίζονται μαζί τους σε ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας και φροντίδας. Μα είναι όλα τόσο ιδανικά όταν περνάμε από τη θεωρία στην πράξη; Φυσικά και όχι. Πέρα από το ότι η κοινωνία σαμποτάρει με πάρα πολλά εμπόδια αυτούς τους τύπους σχέσεων, είμαστε άνθρωποι και έχουμε όλοι και σκοτεινές πλευρές οι οποίες αργά ή γρήγορα μέσα σε μια σχέση θα έρθουν στην επιφάνεια. Είτε αυτή είναι μια μονογαμική σχέση είτε μια σχέση ανοικτού τύπου. Σε κάθε περίπτωση όμως απολύτως τίποτα δεν μπορεί να προκαταβάλει ότι μια ανοικτή σχέση θα είναι λιγότερο σοβαρή από μια σχέση αποκλειστικότητας.

Οπότε ναι μπορεί κάποιος ή κάποια ή κάποιο να ψάχνει δύο γυναίκες για σοβαρή σχέση και δεν υπάρχει τίποτα το αντιφατικό σε αυτό!

|> Polyamory

Το πρώτο ελληνόφωνο blog για το πολυσυντροφικό (polyamory) κίνημα και όχι μόνο… Αυτό το ιστολόγιο έρχεται να ασχοληθεί με το κίνημα της πολυσυντροφικότητας και όλες τις μορφές Συναινετικά Μη Μονογαμικών σχέσεων στην Ελλάδα και διεθνώς. Σκοπός μας είναι η διάδοση των ανοικτών σχέσεων, η επαφή με άτομα παρόμοιων αντιλήψεων και η συμβολή στη δημιουργία κοινοτήτων που θα βασίζονται στην αλληλεγγύη, την αγάπη και την ελευθερία.

Δείτε Επίσης

Μισώ τους αδιάφορους

Μισώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου. Όποιος ζει πραγματικά δεν μπορεί να μην είναι πολίτης και ενταγμένος.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!