Η δραχμή δεν είναι φετίχ

Όταν όλα δείχνουν να έχουν χαθεί τότε τίποτα δεν πρέπει να σε φοβίζει.

Με την ατάκα το € (ΕΥΡΩ) δεν είναι φετίχ * το λαμόγιο που παριστάνει τον πρωθυπουργό τούτες τις μέρες, αυτή την περίοδο, ξεκίνησε, κατά την καθόλου ταπεινή μου γνώμη, το δρόμο με τις κωλοτούμπες. Την σκυτάλη, ο Αλέξης Τσίπρας, την παρέλαβε από τον προηγούμενο που κι αυτός με την σειρά του είχε παραλάβει από τον προηγούμενο..

«Κάθε πέρσι και καλύτερα..»

Τι να πρωτοπείς μέσα σ΄ αυτόν τον ορυμαγδό πληροφορίας και θορύβου. Η κοινωνία υπάρχει σαν διαφορετικές συγκεντρώσεις που όλες θέλουν €(πη), αφού κάθε άλλη επιλογή θα ήταν «καταστροφή».. Υπάρχει βέβαια και το ΚΚΕ. Να μην ξεχνάμε τον «ψωριάρη», τον πάντα μόνο.. Αυτό το μαγαζάκι «μαυσωλείο» θα μας απασχολήσει αρκετά στο προσεχές ιστορικό διάστημα.

Τι είναι όμως καταστροφή;

Οι άνθρωποι της μεταμοντέρνας βιοχλαπάτσας, ειδικά οι νέο-ραγιάδες, δεν ορίζουν τις λέξεις και τα πράγματα ακριβώς επειδή δεν θέλουν να τις περιορίσουν και να περιορίζονται.. Έτσι «ελεύθεροι» πορεύονται στη «δημιουργική ασάφεια», στο χάος και την ασυναρτησία. Υπάρχει και δημιουργικό χάος όμως.. Το ξέρει αυτό άραγε η εξουσία;;;

Τι έχει αξία πλέον σ΄ αυτόν τον κόσμο;

Ο άνθρωπος ως υπόσταση, ως ον και ως είναι, δεν έχει..

Μα και τα πράγματα δεν έχουν πια αξία, χάνοντας έτσι και την υπεραξία τους.

Ο Marx πέθανε, ο Freud πέθανε, η ελπίδα πέθανε..

..και αισθάνομαι πολύ καλύτερα τελευταία.

Όταν όλα δείχνουν να έχουν χαθεί τότε τίποτα δεν πρέπει να σε φοβίζει.

Ακούστε. Εγώ είμαι ο γκρεμιστής, γιατί είμ΄ εγώ κι ο κτίστης..

Έχουμε ζήσει σε φτωχογειτονιές και σε τρώγλες, θα αντέξουμε για λίγο καιρό ακόμη.  Μην ξεχνάτε ότι ξέρουμε να οικοδομούμε. Εμείς φτιάξαμε όλα τα παλάτια και τα μέγαρα, εδώ στην Ισπανία, στην Αμερική και παντού. Εμείς, οι εργαζόμενοι. Θα τα ξαναφτιάξουμε ακόμα πιο όμορφα και καλύτερα από αυτούς. Δεν μας φοβίζει καθόλου το να παραλάβουμε μια χώρα γεμάτη ερείπια. Εμείς θα κληρονομήσουμε τη Γη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για αυτό. Η αστική τάξη λοιπόν ας ανατινάξει και ας καταστρέψει τον κόσμο της πριν αποχωρήσει από το προσκήνιο της ιστορίας. Εμείς φέρνουμε έναν καινούριο κόσμο, εδώ, στις καρδιές μας. Αυτός κόσμος μεγαλώνει και τούτη τη στιγμή ακόμα που σας μιλάω.

Απόσπασμα από συνέντευξη του José Buenaventura Durruti Dumange στον Pierre van Paassen (24 Ιουλίου 1936), που δημοσιεύθηκε στο «The Toronto Daily Star» στις 5 Αυγούστου του 1936.


* φετίχ το fetíx Ο (άκλ.)

  1. αντικείμενο θρησκευτικής λατρείας των πρωτόγονων λαών, στο οποίο αποδίδονται υπερφυσικές δυνάμεις και ιδιότητες 
  2. καθετί στο οποίο αποδίδεται μια υπερβολική σημασία, που ξεπερνάει την πραγματική αξία του, τις πραγματικές του ιδιότητες.

VirtùDaimon

Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης. Δαήμων: δαιμόνιος & επινοητικός. Σχεδόν ανίκανος όμως να «πουλήσω» τον εαυτό μου στο θέαμα ή και την ψυχή μου στον διάβολο.

Σχολιάστε την δημοσίευση

Σχολιασμός

Ars longa, vita brevis

Ο βίος βραχὺς, ἡ δὲ τέχνη μακρὴ, ὁ δὲ καιρὸς ὀξὺς, ἡ δὲ πεῖρα σφαλερὴ, ἡ δὲ κρίσις χαλεπή. Δεῖ δὲ οὐ μόνον ἑαυτὸν παρέχειν τὰ δέοντα ποιoῦντα, ἀλλὰ καὶ τὸν νοσέοντα, καὶ τοὺς παρεόντας, καὶ τὰ ἔξωθεν.
Ιπποκράτης (Το πρώτο παράγγελμα από τους «Αφορισμούς»)

Ιστορικό

Δημοφιλή | 24-48 ώρες

αρχική σελίδα
Gyros mit Metaxa-Sauce
Το Λάθος
Reboot
Νεοπλατωνισμός
ΝΔούλα ακροδεξιών χαφιέδων
Εμείς των χωριών και εσείς των πόλεων

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!
Αρέσει σε %d bloggers: