Ο Θανάσης Σκρουμπέλος στο «Κόκκινο»

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Θανάσης Σκρουμπέλος φιλοξενήθηκε στο στούντιο του 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» με την Αλέκα Ζουμή, σε μια διαφορετική συνέντευξη… Μια συνέντευξη – περιήγηση από τις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά και τον Ολυμπιακό των «μαουνιέρηδων’ και του Μπούκοβι, στις αντίστοιχες λαϊκές γειτονιές του Κολωνού, τότε που ο λαϊκός αθλητισμός ήταν πραγματικότητα και όχι «ευχή» και «προσδοκία».

Ο συγγραφέας του «Bella ciao», των «μπλε, καστόρινων παπουτσιών», των «κόκκινων βαρκάρηδων» μίλησε για τον εμφύλιο και τα δικά του χρόνια της παρανομίας, για τον Νίκο Γόδα, όπου αμφισβήτησε το ότι εκτελέστηκε με την «ερυθρόλευκη φανέλα» μιας και όπως είπε, ένας λοχαγός του ΕΛΑΣ δεν θα μπορούσε να έχει φύγει με αυτόν τον τρόπο.

«Όταν πας να εκτελεστείς στο Λαζαρέτο, η πείρα έχει δείξει και η καταγραφή πως φωνάζεις «Ζήτω το ΚΚΕ, Ζήτω η Ελλάδα» δεν πας να εκτελεστείς με σημαία οπαδικής ομάδας».

Παράλληλα, εξήγησε γιατί ο Κολωνός ήταν εκείνα τα χρόνια μια λαϊκή συνοικία «βαμμένη στα κόκκινα», ενώ μας μετέφερε τα συνθήματα που αντάλλασαν οι «πρόγκες» των «βαρκάρηδων», δηλαδή του Ολυμπιακού και των «αριστοκρατών», δηλαδή του Παναθηναϊκού. Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, μίλησε για την αριστερά του τότε και του τώρα, για την Συμφωνία της Βάρκιζας και τον «Χορό του Ζαλόγγου» της Ελλάδας των μνημονίων.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης αναφέρθηκε στην σημαντική πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει μαζί με άλλους κατοίκους του Κολωνού, πρώην αθλητές και όχι μόνο, προκειμένου να «ξαναζωντανέψει» το ιστορικό σωματείο του Νηρέα Κολωνού. Ο Θανάσης Σκρουμπέλος θύμισε την ιστορία του Νηρέα τονίζοντας πως «το Κέντρο Νεότητας γεννούσε αθλητές, ήταν πραγματικά λαϊκός αθλητισμός με εκατοντάδες παιδιά της γειτονιάς να συμμετέχουν και χρειάζεται να ανασυσταθεί καθώς μαζικός αθλητισμός δεν υπάρχει πια στην περιοχή ».

Μας εξήγησε πως υπάρχει ο χώρος του παλιού Καπνεργοστασίου, ιδιοκτησίας της Βουλής, που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο  «κέντρο νεότητας», ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται επαφή του ίδιου με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκου Βούτση για το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: www.stokokkino.gr

|> Διαχείριση

Γενική Διαχείριση του Ιστότοπου ART-io.eu

Δείτε Επίσης

Ο Πατσούρας του Δημοσίου

Ο Μιχάλης Πατσούρας είναι φωτογράφος με έδρα την Αθήνα. Πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την φωτογραφία, …

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!