Ο Θανάσης Σκρουμπέλος στο «Κόκκινο»

Για τον Μπούκοβι, τον Γόδα, τον εμφύλιο, την αριστερά αλλά και τον ιστορικό Νηρέα Κολωνού!

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Θανάσης Σκρουμπέλος φιλοξενήθηκε στο στούντιο του 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» με την Αλέκα Ζουμή, σε μια διαφορετική συνέντευξη… Μια συνέντευξη – περιήγηση από τις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά και τον Ολυμπιακό των «μαουνιέρηδων’ και του Μπούκοβι, στις αντίστοιχες λαϊκές γειτονιές του Κολωνού, τότε που ο λαϊκός αθλητισμός ήταν πραγματικότητα και όχι «ευχή» και «προσδοκία».

Ο συγγραφέας του «Bella ciao», των «μπλε, καστόρινων παπουτσιών», των «κόκκινων βαρκάρηδων» μίλησε για τον εμφύλιο και τα δικά του χρόνια της παρανομίας, για τον Νίκο Γόδα, όπου αμφισβήτησε το ότι εκτελέστηκε με την «ερυθρόλευκη φανέλα» μιας και όπως είπε, ένας λοχαγός του ΕΛΑΣ δεν θα μπορούσε να έχει φύγει με αυτόν τον τρόπο.

«Όταν πας να εκτελεστείς στο Λαζαρέτο, η πείρα έχει δείξει και η καταγραφή πως φωνάζεις «Ζήτω το ΚΚΕ, Ζήτω η Ελλάδα» δεν πας να εκτελεστείς με σημαία οπαδικής ομάδας».

Παράλληλα, εξήγησε γιατί ο Κολωνός ήταν εκείνα τα χρόνια μια λαϊκή συνοικία «βαμμένη στα κόκκινα», ενώ μας μετέφερε τα συνθήματα που αντάλλασαν οι «πρόγκες» των «βαρκάρηδων», δηλαδή του Ολυμπιακού και των «αριστοκρατών», δηλαδή του Παναθηναϊκού. Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, μίλησε για την αριστερά του τότε και του τώρα, για την Συμφωνία της Βάρκιζας και τον «Χορό του Ζαλόγγου» της Ελλάδας των μνημονίων.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης αναφέρθηκε στην σημαντική πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει μαζί με άλλους κατοίκους του Κολωνού, πρώην αθλητές και όχι μόνο, προκειμένου να «ξαναζωντανέψει» το ιστορικό σωματείο του Νηρέα Κολωνού. Ο Θανάσης Σκρουμπέλος θύμισε την ιστορία του Νηρέα τονίζοντας πως «το Κέντρο Νεότητας γεννούσε αθλητές, ήταν πραγματικά λαϊκός αθλητισμός με εκατοντάδες παιδιά της γειτονιάς να συμμετέχουν και χρειάζεται να ανασυσταθεί καθώς μαζικός αθλητισμός δεν υπάρχει πια στην περιοχή ».

Μας εξήγησε πως υπάρχει ο χώρος του παλιού Καπνεργοστασίου, ιδιοκτησίας της Βουλής, που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο  «κέντρο νεότητας», ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται επαφή του ίδιου με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκου Βούτση για το συγκεκριμένο θέμα.


Πηγή: www.stokokkino.gr

Διαχείριση

Γενική Διαχείριση του Ιστότοπου ART-io.eu

Ars longa, vita brevis

Ο βίος βραχὺς, ἡ δὲ τέχνη μακρὴ, ὁ δὲ καιρὸς ὀξὺς, ἡ δὲ πεῖρα σφαλερὴ, ἡ δὲ κρίσις χαλεπή. Δεῖ δὲ οὐ μόνον ἑαυτὸν παρέχειν τὰ δέοντα ποιoῦντα, ἀλλὰ καὶ τὸν νοσέοντα, καὶ τοὺς παρεόντας, καὶ τὰ ἔξωθεν.
Ιπποκράτης (Το πρώτο παράγγελμα από τους «Αφορισμούς»)

Ιστορικό

Δημοφιλή | 24-48 ώρες

Reboot
Ζackie Oh: Η πρώτη κυρία της LGBTQΙ κοινότητας
αρχική σελίδα
Θυσία στον βωμό του έρωτα
Γιατί τα κορίτσια αποφεύγουν τη γυμναστική;
Gyros mit Metaxa-Sauce
..το οριστικό τέλος της εφηβείας μας.
Μικροαστική Καταστροφή
Η αποδόμηση ενός μύθου;
Κορνήλιος Καστοριάδης: Ένας σοφιστής

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!
Αρέσει σε %d bloggers: